Waarom zijn er niet meer vrouwen in het schildersvak?

Waarom zijn er niet meer vrouwen in het schildersvak?

Hoe vaak hoor ik niet als we in gesprek zijn met een klant over bijvoorbeeld kleuren, “dat mag je met m’n vrouw overleggen”. En hoe zit het met oog voor detail bij de schilder? Niet dat onze mannelijke schilders dat niet hebben, maar het zet mij wel aan het denken.

Ieder jaar stel ik mij die vraag weer. Waarom zijn er niet meer dames in ons schildersvak? Jaarlijks bieden wij stagiaires van de vakopleiding Nimeto een werk-leerplek. Misschien verbaast het je, maar negen van de tien keer zijn dit gemotiveerde en leergierige vrouwen. Op de vakopleiding van het Nimeto zijn meer vrouwen die opleidingen volgen dan mannen. Dit was al zo toen ik nog leerling was op het Nimeto bijna 20 jaar (aii) geleden. Ik zat in een klas met 5 jongens en 20 meiden.

En telkens als ik weer een leuk gesprek heb gehad met een nieuw schildertalent vraag ik mij af, waarom er niet meer vrouwen zijn in ons fantastische kleurrijke vak. Er zijn minder jongeren die graag met hun handen willen werken. We zoeken vaak naar die speld in de hooiberg met mannen, maar waarom ook niet eens in die andere zoeken?

Ik kwam een onderzoek uit 2016 tegen waarin werd aangegeven dat veel consumenten geen voorkeur uitspreken voor een man of een vrouw. Maar van diegene die een voorkeur uitspreken, geeft 71% aan de voorkeur te hebben voor een vrouwelijke behanger en 54% de voorkeur te hebben voor een vrouwelijke schilder. Terwijl toch de meeste schilders mannen zijn. Waarom die uitgesproken voorkeur voor een vrouwelijke schilder?

Wij hebben eens een campagne gehad, Scoren bij je man? Geef hem een Eigenhuis Schilderplan! Zou het mes dan niet aan twee kanten snijden? Je maakt je man blij met het onderhoudsplan, zodat hij de komende jaren niet meer zelf hoeft te schilderen. En daarnaast komt er wellicht een vrouwelijke schilder, die de voorkeur geniet.

Deze maand is er weer een talentvolle nieuwe dame gestart, en dat vind ik leuk! Laten we als schilders nou eens proberen daar een continuïteit van de maken. Laten we vaker in die andere hooiberg zoeken naar schildertalent.

 

Zoeken per provincie

Groningen
Friesland
Overijssel
Zeeland