Een levensles over kleuren Deel 2

De winter is nu echt begonnen, dit is een goede reden om nog een beetje extra kleur het leven in te roepen! In mijn vorige blog heb ik de kleuren rood, oranje en geel behandeld. In deze blog kom je er achter hoe kleur is ontstaan en heb ik opnieuw leuke weetjes over de kleuren groen, blauw en paars! Lees snel mijn blog om deze te ontdekken.

1 miljoen kleuren

Uit onderzoek blijkt dat de mensheid momenteel ruim 1 miljoen kleuren kan waarnemen onder ideale omstandigheden! Wij zijn nu dan ook veel meer kleuren rijker dan de schilders van 20.000 jaar geleden. Zou het nu ook nog mogelijk zijn om nieuwe kleuren te ontdekken? Door al die kleuren die we nu al kennen is het haast onmogelijk geworden om je nog een nieuwe kleur voor te stellen. Probeer het maar eens! Onmogelijk toch?

Keurassociaties

Groen. Groen brengt voornamelijk rust en evenwicht. Het is bewezen dat mensen gestimuleerd worden tot beweging als zij zich bevinden in een groene ruimte. Ook wordt groen geassocieerd met milieuvriendelijk en duurzaamheid.

Weetje: In operatiekamers wordt de kleur appelblauwzeegroen gebruikt omdat dat de tegengestelde kleur is van rood (bloed) en dus rustgevend wordt ervaren door chirurgen.

Blauw. De kleur blauw staat voor frisheid en zuiverheid, maar ook voor betrouwbaarheid en loyaliteit. Deze kleur wordt door veel mensen in hun interieur gebruikt.

Weetje: Blauw is wereldwijd de meest gebruikte kleur voor websites en web shops. Deze kleur straalt betrouwbaarheid uit maar verhoogd ook het concentratievermogen van de bezoeker. Dus als je op een ‘’blauwe’’ website bent, denk dan nog maar eens na. Misschien proberen ze je wel te beïnvloeden?!

Paars. De kleur paars roept gevoelens op zoals ambitie en luxe, maar ook wijsheid en magie. Paars is een kleur waar niet veel mensen voor kiezen en valt in de top vijf van minst populairste kleuren. Als ik zelf in mijn interieur kijk komt er bij mij ook niets paars naar voren. Bij jou?

Weetje: Wist je dat wortels ooit paars waren?! De oorspronkelijke kleur van wortels is paars. In de 17de eeuw werd deze gekruist met de gele wortel, waardoor de oranje wortels ontstonden. De paarse wortels werden daarna niet meer gegeten, maar tegenwoordig is deze weer te koop!

De geschiedenis van de kleuren

Maar hoe is de kleur nu eigenlijk ontstaan? Lees het hieronder!

In de grotten van Lascaux (FR) en Altamira (ESP) zijn wandschilderingen ontdekt welke tussen de 20.000 en 15.000 jaar oud zijn. Op deze wanden staan tekeningen van herten, paarden, stieren en nog veel meer indrukwekkende afbeeldingen. Echter had de mens in die tijd nog geen verf zoals wij dat nu kennen en gebruikten zij houtskool waarmee zij de kleur zwart hadden. In sommige kleisoorten zit oker welke een kleurstof is, en hiermee werd weer een nieuwe kleur ontdekt. Met oker konden ze geel en rood maken. Met kalk maakten ze de kleur wit en op die manier konden ze prachtige tekeningen maken.

Zoeken per provincie

Groningen
Friesland
Overijssel
Zeeland