Een meerjarenonderhoudsplan voor VvE’s is niet verplicht

Wilt u weten of een meerjarenonderhoudsplan verplicht is voor uw VvE? Of wilt u een meerjarenonderhoudsplan hebben voor uw VvE? Lees dan deze blog voor meer inzicht over een meerjarenonderhoudsplan. U moet met een aantal zaken rekening houden om te bepalen of voor uw Vereniging van Eigenaren (VvE) een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) verplicht is. Hieronder vindt u in ieder geval 3 redenen waarom je geen peperdure MJOP op moet laten stellen. Als u als niet grote VvE(<20 appartementen) flink wilt besparen, moet u wegblijven van dure “belangenbehartigers”, bouwtechnisch bureaus, beheerders, administratiekantoren en andere dure tussenpersonen.

Tip 1: Een meerjarenonderhoudsplanning is niet wettelijk verplicht

“Ja maar wij als VvE moeten die toch hebben?”. Dit is een fabeltje wat men u wilt laten geloven! In Nederland moet u als VvE aan een aantal wettelijk verplichtingen voldoen:

  1. Ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.
  2. U moet een bestuur en kascommissie hebben.
  3. Minimaal een keer per jaar vergaderen.
  4. Ieder jaar een jaarrekening op laten stellen.
  5. Een onderhoudsfonds hebben (liefst met begroting).

Bron: Rijksoverheid  

Iedere VvE moet dus verplicht een onderhoudsfonds opbouwen. Uit dit fonds betaalt de VvE kosten die niet jaarlijks voorkomen, zoals schilder onderhoud. Het onderhoudsfonds voorkomt dat eigenaren grote uitgaven voor bijvoorbeeld schilder onderhoud of houtrenovatie in één keer moeten bijbetalen.

Dus geen duur, totaal over de top, uitgebreid meerjarenonderhoudsplan waar u als minder grote VvE helemaal niets aan heeft. Natuurlijk is het wel verstandig om goed gebudgetteerd onderhoud te laten uitvoeren.

Goed en tijdig onderhoud is goed voor de waarde van uw VvE, het complex en de appartementen. Om ervoor te zorgen dat uw VvE zijn waarde behoudt, is vooral periodiek onderhoud aan het hele pand nodig. Het is belangrijk om het onderhoud op tijd uit te voeren, want op tijd uitgevoerd onderhoud voorkomt ellende en voorkomt veel onnodige kosten. Dit geldt vooral voor terugkomend schilder onderhoud.

Tip 2: Bereken de hoogte van uw VvE reservefonds via de site van de Rijksoverheid.

Meer tips lezen

Zoeken per provincie

Groningen
Friesland
Overijssel
Zeeland